De vereniging van en voor verkeersslachtoffers, hun partners, familie en vrienden.

PERSBERICHT: aantal alcoholcontroles is sterk verminderd

toegevoegd op

De Vereniging Verkeersslachtoffers is niet verbaasd over de mededeling dat het aantal alcoholcontroles sterk is verminderd. Bekijk het bericht op de website van de NOS. Het was al bekend dat de handhaving door de Politie sterk was gedaald en nu is dan gebleken dat ook de alcoholcontroles hetzelfde lot heeft getroffen. De gevolgen zullen duidelijk worden zodra de cijfers over de aantallen slachtoffers in 2016 bekend gemaakt worden. De doelstellingen voor het aantal slachtoffers dat de overheid zichzelf heeft gesteld voor 2020 komen zo steeds verder uit het zicht en, zoals we al meerdere malen gemeld hebben, zullen deze alleen gehaald kunnen worden door op grote schaal technologie te gebruiken. Het alcoholslot is er een van, maar dat is bijna twee jaar geleden door de Hoge Raad “afgeschoten”.

De bezwaren van de Hoge Raad kunnen echter zeer eenvoudig worden ondervangen door alcoholsloten te betalen uit de opbrengsten van boetes, bij voorkeur voor “rijden onder invloed”. Desnoods worden deze verhoogd, hetgeen volkomen terecht zou zijn gezien de grote maatschappelijke gevolgen van ‘rijden onder invloed’. Wij zijn er van overtuigd dat alcoholsloten een grote bijdrage kunnen leveren aan het terugdringen van de bijdrage van ‘rijden onder invloed’ op  de verkeersonveiligheid.

De Vereniging Verkeersslachtoffers hoopt, dat de bijna twee jaar geleden door het Ministerie van Veiligheid en Justitie aangekondigde vervangende maatregelen voor het wegvallen van het alcoholslot nu spoedig zullen worden afgekondigd.