De vereniging van en voor verkeersslachtoffers, hun partners, familie en vrienden.

Je zou er als weggebruiker toch van uit mogen gaan dat de verkeersregels gerespecteerd worden?

toegevoegd op

Met walging heeft de Vereniging Verkeersslachtoffers kennis genomen van de argumentatie van de advocaat van de bestuurder die op 27 oktober vorig jaar een echtpaar op een zebrapad in Tilburg heeft doodgereden. Hoewel de bestuurder van 23 jaar 70 kilometer per uur reed, waar 50 was toegestaan, noemde hij dat ‘geen roekeloos rijgedrag, omdat de slachtoffers de man konden zien aankomen’.

Dit soort argumentatie wordt ook door de Hoge Raad gehanteerd,  want ook deze legt in haar arresten een gedeelte van de verantwoordelijkheid voor de ernstige gevolgen van misdadig gedrag in het verkeer bij de slachtoffers, ‘die maar moeten anticiperen op het afwijkende gedrag van andere weggebruikers’. Wij vinden dit een volstrekt verwerpelijk uitgangspunt, je zou er als weggebruiker van uit mogen gaan dat de verkeersregels, die er voor ons aller veiligheid zijn, gerespecteerd worden.