De vereniging van en voor verkeersslachtoffers, hun partners, familie en vrienden.

Nelly Vollebregt bij EenVandaag NPO 1 (2-9-2017)

toegevoegd op

VVS-EenVandaag-Nelly
Afgelopen zaterdag (2 september) was Nelly Vollebregt te zien bij EenVandaag (NPO 1) om 18.15 uur. De gehele uitzending stond in het teken van Verkeersveiligheid. Nelly speelt daarin een rol vanwege haar verkeersongeluk (afleiding in het verkeer), maar ook de Vereniging Verkeerslachtoffers komt aan bod en haar rol daarbinnen als Vice-Voorzitter.

De uitzending is te bekijken op Uitzending Gemist. Klik op de afbeelding of volg deze link om de gehele uitzending te bekijken.

De strafrechtelijke aanpak van verkeersmisdrijven schiet schromelijk tekort, zoals overduidelijk is aangetoond in de uitzending van “Eén Vandaag” van afgelopen zaterdag. Een groot probleem is dat het uitgangspunt gebruikt wordt dat de veroorzaker  “niet de intentie had om slachtoffers te maken”, waardoor de ‘straffen’ voor de overgrote meerderheid van zowel slachtoffers als de bevolking volstrekt onvoldoende zijn.

Wij, de Vereniging Verkeersslachtoffers, zijn van mening dat dit een verkeerd uitgangspunt is. Het uitgangspunt zou dienen te zijn dat “verkeersregels er voor ons aller veiligheid zijn en dat het willens en wetens negeren ervan een bewuste keuze is, waarbij het (grote) risico op slachtoffers op de koop toe is genomen”. De  straffen zouden derhalve navenant dienen te zijn, dan krijgt het strafrecht ook (weer) een preventieve functie, die door de  huidige praktijk zo goed als afwezig is. Het bewijzen van het negeren van de verkeersregels kan aanmerkelijk beter als de “Event Data Recorder” standaard wordt uitgelezen na aanrijdingen met ernstige gevolgen. Dan kan ook het percentage vervolgingen (dat nu op ca. 6 % ligt) aanzienlijk omhoog. Meer informatie is te vinden in ons ‘Zwartboek’ (2015 en Appendix 2016).