De vereniging van en voor verkeersslachtoffers, hun partners, familie en vrienden.

Wij vinden het volstrekt onbegrijpelijk dat het uitlezen van de Event Data Recoder nog steeds geen standaard praktijk

toegevoegd op

Wederom heeft de Vereniging Verkeersslachtoffers met verbazing kennis genomen van de ineffectiviteit van de rechtsgang rond een zware aanrijding waarbij twee doden (nog maar 22 en 26 jaar jong) te betreuren waren. Citaat van RTV Utrecht:

N. wordt ervan verdacht roekeloos en onder invloed van alcohol en softdrugs te hebben gereden. Volgens het Openbaar Ministerie reed de 39-jarige verdachte met een snelheid van 79 tot 98 kilometer per uur over de Sorbonnelaan. Zelf ontkent hij dit. Ook zegt hij niet door rood te hebben gereden. 

Indien men de Event Data Recoder uitgelezen had, was alle discussie over de snelheid in de aanloop naar, en op het moment van, de aanrijding volstrekt overbodig geweest en was de ruime marge (bijna 20 km/h), die altijd in het voordeel van de dader en altijd in het nadeel van de slachtoffers werkt, veel kleiner geweest. Wij vinden het volstrekt onbegrijpelijk dat dit nog steeds geen standaard praktijk is omdat dit de effectiviteit van de vervolging sterk zou verhogen en er een preventieve werking uitgaat van deze maatregel.