Categorie: Nieuws
Hits: 839

[TERUGBLIK januari 2021] Twee onderzoeken over langlopende letselschadezaken zijn in de tweede helft van 2020 in het nieuws geweest.

In hun uitzending van 31 augustus 2020 presenteerde Radar de resultaten van hun onderzoek naar langlopende letselschadezaken vanuit de ervaringen van slachtoffers (bekijk de uitzending hier). Ruim 3000 ervaringsdeskundigen (slachtoffers) hebben aan dit onderzoek meegewerkt. De meerderheid is ontevreden over de afhandeling van de zaak, twee derde deel geeft aan het gevoel te hebben dat de afwikkeling van de zaak onnodig wordt vertraagd. De gevolgen hiervan blijven niet uit: bijna de helft van de ondervraagden geeft aan psychisch leed ter ervaren door de handelwijze van de tegenpartij. Ook ervaart meer dan de helft van de ondervraagden financieel nadeel door deze handelswijze. Meer dan de helft voet zich soms meer verdachte dan slachtoffer.

De meest genoemde klachten zijn:

Het lang verwachte rapport van de Universiteit van Utrecht is op 8 september 2020 aangeboden aan minister Dekker van Rechtsbescherming. Het ministerie van Justitie en Veiligheid had aan De Letselschade Raad gevraagd waarom de afwikkeling van lestelschadezaken soms te lang duurt (langer dan 2 jaar). De opdracht voor een onderzoek werd aan de Universiteit van Utrecht gegeven.

Uit het gepubliceerde onderzoek blijkt dat langlopende letselschadezaken met name bij slachtoffers tot nogal wat ergernissen leiden. Toch spreekt het rapport van onvermijdelijke en niemand na te dragen redenen (zoals: afwachten van de medische eindtoestand van de gedupeerde, de re-integratie in het arbeidsproces en de onduidelijkheid over de door het ongeval veroorzaakte beperkingen) als oorzaak voor de langlopende letselschadezaken. Ook spreken zij, gegeven de karakteristieken van letselschadezaken, van een onhoudbaar standpunt als het gaat over het over en weer 'de ander' verantwoordelijk houden voor extra tijdsverloop.

Als oorzaken van een langlopende letselschadezaak worden genoemd:

Het rapport van de Universiteit Utrecht beschrijft de kenmerken van langlopende letselschadezaken (langer dan 2 jaar). Men had geen opdracht om aanbevelingen te doen.

Het bestuur heeft een reactie geschreven op het rapport van de Universiteit van Utrecht. De samenvatting hiervan willen we in deze Nieuwsbrief met u delen.

De verzekeringsbranche lijkt meer en meer overtuigd dat de huidige handelswijze niet toekomstbestendig is. Ze geeft ook zelf aan dit niet alleen te kunnen en de hulp nodig te hebben van de politiek.
Op 28 oktober 2020 was er een commissievergadering van Tweede Kamerleden met minister Dekker. De Kamerleden stonden lijnrecht tegenover de minister om wettelijke sancties in te voeren tegen verzekeraars, die hun eigen Gedragscode overtreden. Ook pleiten de Kamerleden in dit debat voor invoering van tuchtrecht en ze willen dat de minister de voor- en nadelen van een directe verzekering onderzoekt.
Naar aanleiding van deze commissievergadering werden begin november 4 moties in de Tweede Kamer in stemming gebracht. Alle vier de moties zijn met ruime meerderheid aangenomen:
1. wettelijke verankering van de GBL
2. wettelijke verandering van tuchtrecht en tuchtraad voor letselschadeprofessionals
3. in overleg gaan over invoering stelsel van directe verzekering (unaniem aangenomen)
4. vermijdbare oorzaken van ontevredenheid bij slachtoffers in kaart brengen
De bestuursleden van de VVS hebben op 12 november 2020 een gesprek gehad met de directeur van de Letselschaderaad. In dit gesprek stond onze reactie op het rapport van de Universiteit van Utrecht centraal.

De Letselschaderaad heeft een plan van aanpak gemaakt:


Vooral het punt van geen langlopende letselschadezaken meer is uitgebreid besproken. Hierbij kwamen onder andere de volgende punten aan de orde:


Wij houden bij al deze ontwikkelingen de vinger aan de pols!