Categorie: Nieuws
Hits: 1093

3 mei 2021 | Door: Jetty van der Werf | In Nederland zijn naast vele bermmonumenten zes meer algemene monumenten voor verkeersslachtoffers te vinden. Vijf monumenten zijn gemeentelijke monumenten. Het monument “De verstomde Schreeuw” is particulier eigendom. We hebben bij de betrokken gemeenten gevraagd of bij hen bekend is of er wel eens bloemen gelegd worden door nabestaanden van slachtoffers. Bij alle zes gemeenten kregen we als antwoord dat dat niet bekend is. Mocht u meer informatie hebben, wilt u dit dan met ons delen?

Mocht u in deze nieuwsbrief aandacht willen vragen voor een bermmonument, wilt u dan een foto sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Deelt u ook het verhaal met ons?

“De Verstomde Schreeuw” in Aldtsjerk (Oudkerk)

Bergmonument1

“Diep in mij stijgt een schreeuw op, een schreeuw zo hard dat hij voor gewone oren niet is te horen. Zojuist is er een stuk uit mijn hart gerukt. zonder verdoving”. Dit zegt beeldend kunstenaar Fokke Veurman, wiens ouders, Bart en Griet Veurman, zijn omgekomen bij een verkeersongeval. Het beeld staat symbool voor alle verkeersslachtoffers en wil verkeersdeelnemers bewust maken van de gevolgen van roekeloos weggedrag.

Het monument in Wassenaar

 Bergmonument Wassenaar

In 2003 onthuld ter nagedachtenis van de verkeersslachtoffers van de Rijksstraatweg (N44)
Op het monument staat de tekst: “What Is Behind The Darkness Of Closed Eyes”

Het maastunnel-monument in Rotterdam

Bergmonument Rotterdam

In 2003 onthuld naar aanleiding van een ernstig verkeersongeval op 27 november 1999, waarbij twee inzittenden van de auto die werd aangereden om het leven kwamen en twee anderen zwaar gewond raakten.

Het monument voor jonge verkeersslachtoffers in Nuenen

Bergmonument Nuenen

In 2005 onthuld naar aanleiding van een ernstig verkeersongeval op 28 november 2002, waarbij de toen 16-jarige Ted Alfrink op het leven komt.

Het monument in Zeewolde

Bergmonument Zeewolde

In 2005 onthuld en bedoeld voor iedereen die plotseling een dierbare heeft verloren. Aanleiding waren twee ongevallen in oktober 2004 waarbij 7 jonge mensen uit Zeewolde om het leven kwamen. Het monument bestaat uit twee handen, die een vlinder loslaten.

Het monument in Purmerend

Bergmonument Purmerend

Sinds 2010 staat op het historische kerkhof aan de Overweersepolderdijk een gedenkteken ter nagedachtenis aan de verkeersslachtoffers van Purmerend en omgeving. Het gedenkteken heeft als titiel: “Geen tijd voor afscheid”.