Categorie: Nieuws
Hits: 315

31-5-2021 | PERSBERICHT |  "De Vereniging Verkeersslachtoffers is van mening dat de wetgeving t.a.v. doorrijden na een aanrijding op zo kort mogelijke termijn aanzienlijk aangescherpt dient te worden. Nu is het zo dat als de doorrijder zich binnen een bepaalde tijd (12 uur, soms 24 uur) na de aanrijding bij de Politie meldt, dit GEEN consequenties heeft voor de strafmaat. Omdat alcohol binnen die tijd uit het bloed verdwenen is, is dit een ideale manier om 'onder invloed' op het moment van de aanrijding te verdonkeremanen.

Wij zijn dan ook niet verbaasd dat 'doorrijden na aanrijding' steeds vaker voorkomt. Dat waren er de afgelopen dagen in Brabant alleen al vier (!), waarbij ook doden zijn gevallen. Wij zijn van mening dat:
• De termijn ingekort dient te worden tot maximaal drie uur met een verplichte bloedproef. Op basis van de uit de biologie bekende afbraaksnelheid van alcohol kan dan teruggerekend worden wat het alcoholpercentage op het moment van de aanrijding geweest is.
• Als de termijn van drie uur wordt overschreden moet de doorrijder aantonen dat hij/zij op het moment van de aanrijding NIET 'onder invloed' was. Zo niet, dient er bij de strafmaat van uit te worden gegaan dat de doorrijder 'onder invloed' was.
• Als de doorrijder zich niet binnen drie uur meldt terwijl er bij de aanrijding doden of gewonden te betreuren zijn, dient altijd een gevangenisstraf opgelegd te worden.
Het 'doorrijden na aanrijding' dient met dit soort wijzigingen veel onaantrekkelijker te worden gemaakt dan nu."