Categorie: Nieuws
Hits: 343

22 juni 2022 | Door: Hans van Maanen en Nelly Vollebregt (Vereniging Verkeersslachtoffers)

De discussie over de fietshelm loopt al de nodige jaren en als bestuursleden van de 'Vereniging Verkeersslachtoffers' (www.verkeersslachtoffers.nl) doen wij daar ook aan mee, want wij worden (te) vaak geconfronteerd met de gevolgen van (blijvend) letsel in het verkeer.

Wij willen er dan ook een paar opmerkingen over maken:


Kortom, zeker ook gezien het feit dat leven met blijvend hersenletsel geen lolletje is, dient o.i. het verplicht stellen van een fietshelm op zo kort mogelijke termijn ingevoerd te worden. Draagvlak komt dan vanzelf wel, motorrijders vragen zich tegenwoordig af hoe ze ooit zonder helm hebben kunnen rijden. Daarnaast zijn wij van mening dat voor motor- en brommerrijders meer beschermende kleding verplicht gesteld zou mogen worden. In de industrie is het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen gemeengoed, dus waarom niet in het wegverkeer?

Nelly heeft haar aanrijding dankzij de fietshelm overleefd, als ze deze niet gedragen zou hebben was het verkeerd afgelopen.

Hans draagt, hoewel op zich niet verplicht, uitsluitend een integraalhelm op de motor. Hij is een keer op een plas olie onderuitgegaan en het kinstuk van de helm heeft de klap opgevangen. Anders had zijn tandarts er een 'leuke' klus aan gehad om zijn onderkaak te restaureren nadat hij eerst de nodige weken met een rietje had moeten eten.

Waar u op moet letten bij het kopen van een fietshelm? Lees dan dit artikel van Elsevier.