Categorie: Nieuws
Hits: 976

6 november 2019 | Na vele jaren overleg heeft de eerste kamer dan toch goedkeuring gegeven aan het wetsvoorstel om de straffen bij verkeersmisdrijven te verzwaren. De maximale straf voor gevaarlijk rijden gaat van 2 naar 6 maanden gevangenisstraf, ook in zaken zonder letsel of schade.

De Vereniging Verkeersslachtoffers pleit hier al jaren voor. Natuurlijk is het voorkomen van ongevallen beter. We weten ook dat er maar een beperkte preventie uitgaat van straffen. Het is wel goed voor het rechtvaardigheidsgevoel bij slachtoffers, die veel te vaak met onbegrip over lage straffen achterbleven.

We hopen ten zeerste dat hiermee ook de eindeloze discussie over ‘roekeloosheid’ tot een einde is gekomen!

Daarnaast komt er een gevangenisstraf van maximaal twee jaar te staan op zeer gevaarlijk rijgedrag waarbij automobilisten opzettelijk de verkeersregels ernstig overtreden zonder acht te slaan op de veiligheid van anderen. Daarvoor is meer nodig dan een enkele verkeersovertreding. Het gaat om een combinatie van gedragingen. Bijvoorbeeld een forse overschrijding van de maximumsnelheid, het negeren van rode lichten, op de verkeerde weghelft rijden en ook nog een mobiele telefoon vasthouden, terwijl zeer goed voorstelbaar was dat een ongeval kon plaatsvinden. Alleen door toeval of geluk vallen er geen slachtoffers. Grapperhaus rekent deze automobilisten zeer gevaarlijk en onverantwoord rijgedrag dus zwaar aan – ook als zij geen ongeluk veroorzaken.

Veroorzaken zij met dit roekeloos rijgedrag wél een ernstig ongeluk, dan is straks een gevangenisstraf tot maximaal 6 jaar mogelijk. In de wet is duidelijker vastgelegd wanneer sprake is van roekeloos rijden. Dit verruimt de mogelijkheden om automobilisten te vervolgen die onaanvaardbare risico’s nemen en de zwaarste ongelukken veroorzaken. En dan gaat het niet alleen om snelheidswedstrijden, maar bijvoorbeeld ook om een bestuurder die als een dolleman aan het verkeer deelneemt, meerdere verkeersdelicten begaat en een ongeval met dodelijke afloop of zwaar letsel veroorzaakt.

Verder gaan de strafmaxima voor verkeersdelicten als rijden onder invloed, doorrijden na een ongeval en rijden zonder (geldig) rijbewijs omhoog van 3 maanden gevangenisstraf naar 1 jaar. Dit werkt door in de straffen voor recidive. Als iemand zich binnen 5 jaar weer schuldig maakt aan rijden onder invloed kan de straf met een derde omhoog. In ernstige gevallen van doorrijden na een ongeval, met letsel of erger tot gevolg, krijgt de politie meer opsporingsbevoegdheden om de dader op te sporen.

Uiteraard gaat de VVS de praktijk van de nieuwe regels nauw volgen, onder meer door verkeersarresten tot en met de Hoge Raad in detail te bestuderen zodat duidelijk wordt of de bedoelingen van de wetgever ook in de praktijk tot uiting komen.