De vereniging van en voor verkeersslachtoffers, hun partners, familie en vrienden.

Over de Herdenking 2018

Een verslag van de Herdenking Verkeersslachtoffers 2018

Zoals ieder jaar organiseerde de Vereniging Verkeersslachtoffers op de derde zondag in november een herdenking voor verkeersslachtoffers, die jaarlijks vallen in het verkeer. In 2018 voor de 23e keer. De wereldwijde herdenking is bedoeld voor nabestaanden van verkeersslachtoffers, die overlijden ten gevolge van het ongeval, maar ook voor verkeersslachtoffers, die het overleven maar aan een verkeersongeval vaak blijvend letsel overhouden.

Het thema “Met lege handen”
De titel van dit thema is niet zomaar gekozen, maar verwijst naar het gevoel van verkeersslachtoffers met lege handen te staan. Nabestaanden voelen dit letterlijk: de voortijdige dood van een dierbare geeft een gevoel van verbijstering en onmacht. In de familiekring, vriendenkring is een lege plek die door niemand ingenomen kan worden. Je blijft achter met de vraag waarom? Het antwoord blijft achterwege en je voelt dit als met lege handen staan. Het thema van deze herdenking, “Met lege handen!”  Hoe ga je verder, als je iemand verloren hebt of als je de rest van je leven gehandicapt blijft? We moeten oog hebben voor het leed, dat het verkeer ons jaarlijks berokkent. En het slachtoffer dient voor ons allemaal in het middelpunt staan. Want het kan ieder van ons overkomen!

De Herdenking Verkeersslachtoffers 2018 vond plaats in het Leeuwarden, bovenin de AchmeaToren. Het was een mooie en waardige herdenking. Met goede toespraken van mevrouw Cora van Nieuwenhuizen, Minister van Infrastructuur en Waterstaat, mevrouw Sietske Poepjes, gedeputeerde Verkeer en Vervoer van de Provincie Fryslân. Mevrouw Lauranne Jansen en de heer Frank Frijns van de Stichting Yannick vertelden het aangrijpende verhaal van hun omgekomen dochter Yannick. Ook VVS bestuurslid Jetty van der Werf die zelf slachtoffer werd van een verkeersongeval en de heer Wiebe de Boer, voorzitter NAH-Zorg (niet aangeboren hersenletsel) gaven toespraken.

Tussen de toespraken door en na de twee minuten stilte was er prachtige muziek van het duo Sietze Bouma en Aafke Zuidersma  Ook een aantal officiële instanties betuigden hun medeleven door het aanbieden van prachtige bloemstukken. Die bloemstukken werden na afloop van de herdenking aangeboden aan ziekenhuizen en revalidatiecentra, waar veel verkeersslachtoffers terechtkomen na een verkeersongeluk.

Met deze herdenking krijgen verkeersslachtoffers een gezicht en een stem!