31-5-2021 | PERSBERICHT |  "De Vereniging Verkeersslachtoffers is van mening dat de wetgeving t.a.v. doorrijden na een aanrijding op zo kort mogelijke termijn aanzienlijk aangescherpt dient te worden. Nu is het zo dat als de doorrijder zich binnen een bepaalde tijd (12 uur, soms 24 uur) na de aanrijding bij de Politie meldt, dit GEEN consequenties heeft voor de strafmaat. Omdat alcohol binnen die tijd uit het bloed verdwenen is, is dit een ideale manier om 'onder invloed' op het moment van de aanrijding te verdonkeremanen.

Wij zijn dan ook niet verbaasd dat 'doorrijden na aanrijding' steeds vaker voorkomt. Dat waren er de afgelopen dagen in Brabant alleen al vier (!), waarbij ook doden zijn gevallen. Wij zijn van mening dat:
• De termijn ingekort dient te worden tot maximaal drie uur met een verplichte bloedproef. Op basis van de uit de biologie bekende afbraaksnelheid van alcohol kan dan teruggerekend worden wat het alcoholpercentage op het moment van de aanrijding geweest is.
• Als de termijn van drie uur wordt overschreden moet de doorrijder aantonen dat hij/zij op het moment van de aanrijding NIET 'onder invloed' was. Zo niet, dient er bij de strafmaat van uit te worden gegaan dat de doorrijder 'onder invloed' was.
• Als de doorrijder zich niet binnen drie uur meldt terwijl er bij de aanrijding doden of gewonden te betreuren zijn, dient altijd een gevangenisstraf opgelegd te worden.
Het 'doorrijden na aanrijding' dient met dit soort wijzigingen veel onaantrekkelijker te worden gemaakt dan nu."

Het verhaal van Ingrid

Het was in de vroege ochtend van 31 oktober 2020. Ik ging met mijn herdershond zijn dagelijkse rondje door het bos en langs het dorp fietsen. Geen betere manier om de dag te beginnen! Ik stak de provinciale autoweg over en sloeg rechtsaf het fietspad op richting het dorp. Het fietspad loopt naast de weg en wordt daarbij gescheiden door een groenstrook. Aan de andere kant ligt naast de sloot een boerenerf met dichte bosachtige begroeiing.

> Lees het hele verhaal >
> Lees meer verhalen van verkeersslachtoffers >

Laat uw stem horen!

Heeft u tips, aandachtspunten, een vraag of wilt u meer informatie? Vul dan het formulier in en we nemen contact met u op. 

[Form form12345 not found!]

Handsfree bellen in de auto moet verboden worden.. >>