25 oktober 2019 | Onlangs publiceerde Koos Spee, voormalig landelijk verkeersofficier, een nieuw boek: ‘een flitsende carrière’. Koos Spee is ook adviseur van de VVS. lees hier een interview in het AD.

Door: David Bremmer | Bron: AD | Link naar het artikel

Als landelijk verkeersofficier zocht Koos ‘flitspaal’ Spee volop de media en wist hij het aantal verkeersdoden te halveren naar ruim 600 per jaar. Nu stijgt het aantal slachtoffers weer. In een nieuw boek geeft hij de politiek en met name de VVD-kabinetten van Mark Rutte de schuld van de verslechterende verkeersveiligheid.

Vorige week reed Koos Spee (73) toevallig op de A12 langs de verkeerspolitie te Waddinxveen. Vanuit zijn raam zag hij een tiental politiewagens geparkeerd staan. ,,Die auto’s horen op de weg, waarom staan ze stil?” Het voorbeeld illustreert de in zijn ogen falende verkeersaanpak. ,,Als ik op de snelweg rijd, zie ik overal automobilisten rechts inhalen, bumperkleven of kilometers lang onnodig links rijden. Geen politie te bekennen.”

In een nieuw boek met de weinig originele titel ‘Een flitsende carrière’ verhaalt Spee over zijn strijd voor meer verkeersveiligheid. Hij heeft recht van spreken, vanaf 1996 belichaamde hij als landelijk verkeersofficier twaalf jaar lang de jacht op verkeersovertreders. Met innovatief gebruik van flitspalen en trajectcontroles werden miljoenen automobilisten op de bon geslingerd. Radarverklikkers gingen in 2004 in de ban. Talloze media-optredens in programma’s als Wegmisbruikers leverde Spee landelijke bekendheid en de bijnaam ‘Koos Flitspaal’ op.

Het verhaal van Jetty

Hij kreeg een taakstraf van 180 uur, ik levenslang!!

Op 23 september 2011 was ik na een avonddienst als wijkverpleegkundige op weg naar huis. Op ongeveer 10 minuten fietsen van huis moest ik wachten voor een rood verkeerslicht. Links van mij stond een auto te wachten ook voor het verkeerslicht. Toen mijn licht groen werd, ben ik op de fiets gestapt. Dan ben ik een stukje kwijt. Ik werd “wakker” toen ik klem onder mijn fiets onder de auto lag en over het asfalt werd geschoven. De automobilist remde niet!

> Lees het hele verhaal >
> Lees meer verhalen van verkeersslachtoffers >

Laat uw stem horen!

Heeft u tips, aandachtspunten, een vraag of wilt u meer informatie? Vul dan het formulier in en we nemen contact met u op. 

Form
naamemailfield
berichtfield

Handsfree bellen in de auto moet verboden worden.. >>