4 november 2019 | De Vereniging Verkeersslachtoffers is geschokt door het bericht dat het aantal dodelijke slachtoffers van alcoholmisbruik in het verkeer bijna is verdrievoudigd. Dit betekent waarschijnlijk ook dat er drie maal zoveel gewonden zijn gevallen. Bijzonder wrang is dat het meestal onschuldige verkeersdeelnemers zijn die het slachtoffer worden.

Toen het alcoholslot werd afgeserveerd hebben wij al gewaarschuwd dat dit waarschijnlijk tot een sterke stijging van de aantallen slachtoffers zou leiden. De preventieve werking van de dreiging om een alcoholslot opgelegd te krijgen is dan namelijk verdwenen. Maar ook de politiek is de belofte dat ‘er snel een opvolger zou komen’ niet nagekomen. Men roept wel dat ‘ieder slachtoffer er een teveel is’, maar in de praktijk leidt dat niet tot effectieve maatregelen.

De handhaving door de politie is geminimaliseerd en (beschikbare!) technologie om een gedeelte van de handhavingstaak van de politie over te nemen wordt maar niet gebruikt. De gevolgen zijn dan ook duidelijk: een stijging van de aantallen slachtoffers, zowel dodelijke als gewonde, en van het schadebedrag. Wanneer wordt hier nu eens eindelijk paal en perk aan gesteld en wordt de slachting op de wegen een halt toegeroepen? Het kan, dus als het niet gebeurt is dat een kwestie van niet WILLEN.

Het verhaal van Jetty

Hij kreeg een taakstraf van 180 uur, ik levenslang!!

Op 23 september 2011 was ik na een avonddienst als wijkverpleegkundige op weg naar huis. Op ongeveer 10 minuten fietsen van huis moest ik wachten voor een rood verkeerslicht. Links van mij stond een auto te wachten ook voor het verkeerslicht. Toen mijn licht groen werd, ben ik op de fiets gestapt. Dan ben ik een stukje kwijt. Ik werd “wakker” toen ik klem onder mijn fiets onder de auto lag en over het asfalt werd geschoven. De automobilist remde niet!

> Lees het hele verhaal >
> Lees meer verhalen van verkeersslachtoffers >

Laat uw stem horen!

Heeft u tips, aandachtspunten, een vraag of wilt u meer informatie? Vul dan het formulier in en we nemen contact met u op. 

Form
naamemailfield
berichtfield

Handsfree bellen in de auto moet verboden worden.. >>