4 november 2019 | De Vereniging Verkeersslachtoffers is geschokt door het bericht dat het aantal dodelijke slachtoffers van alcoholmisbruik in het verkeer bijna is verdrievoudigd. Dit betekent waarschijnlijk ook dat er drie maal zoveel gewonden zijn gevallen. Bijzonder wrang is dat het meestal onschuldige verkeersdeelnemers zijn die het slachtoffer worden.

Toen het alcoholslot werd afgeserveerd hebben wij al gewaarschuwd dat dit waarschijnlijk tot een sterke stijging van de aantallen slachtoffers zou leiden. De preventieve werking van de dreiging om een alcoholslot opgelegd te krijgen is dan namelijk verdwenen. Maar ook de politiek is de belofte dat ‘er snel een opvolger zou komen’ niet nagekomen. Men roept wel dat ‘ieder slachtoffer er een teveel is’, maar in de praktijk leidt dat niet tot effectieve maatregelen.

De handhaving door de politie is geminimaliseerd en (beschikbare!) technologie om een gedeelte van de handhavingstaak van de politie over te nemen wordt maar niet gebruikt. De gevolgen zijn dan ook duidelijk: een stijging van de aantallen slachtoffers, zowel dodelijke als gewonde, en van het schadebedrag. Wanneer wordt hier nu eens eindelijk paal en perk aan gesteld en wordt de slachting op de wegen een halt toegeroepen? Het kan, dus als het niet gebeurt is dat een kwestie van niet WILLEN.

Het verhaal van Ingrid

Het was in de vroege ochtend van 31 oktober 2020. Ik ging met mijn herdershond zijn dagelijkse rondje door het bos en langs het dorp fietsen. Geen betere manier om de dag te beginnen! Ik stak de provinciale autoweg over en sloeg rechtsaf het fietspad op richting het dorp. Het fietspad loopt naast de weg en wordt daarbij gescheiden door een groenstrook. Aan de andere kant ligt naast de sloot een boerenerf met dichte bosachtige begroeiing.

> Lees het hele verhaal >
> Lees meer verhalen van verkeersslachtoffers >

Laat uw stem horen!

Heeft u tips, aandachtspunten, een vraag of wilt u meer informatie? Vul dan het formulier in en we nemen contact met u op. 

[Form form12345 not found!]

Handsfree bellen in de auto moet verboden worden.. >>