In juli heeft het CBS een persbericht doen uitgaan met de jubelende kop 'Daling verkeersdoden afgelopen 20 jaar groter bij autorijders dan fietsers', daarmee de indruk wekkend dat de maatregelen om de verkeersonveiligheid terug te dringen succesvol zijn geweest voor het gemotoriseerde verkeer. Maar een analyse van dit persbericht en de daarin gerapporteerde gegevens leert dat dit valt onder de categorie 'leugens, halve waarheden en statistieken'.

Want de daling heeft plaatsgevonden tussen 1999 en 2009 en is inmiddels omgebogen naar een stijging! Wij zien hierin een poging om de slechte prestaties van de kabinetten vanaf 2010 t.a.v. de verkeersveiligheid te verdoezelen en dit keuren wij ten zeerste af. Ook zijn wij van mening dat het CBS zichzelf hiermee geen dienst heeft bewezen. Ook heeft ons vertrouwen in dit instituut heeft een flinke knauw gekregen. Beide documenten zijn op deze website hieronder beschikbaar.

pdfDaling verkeersdoden afgelopen 20 jaar groter bij autorijders dan fietsers

pdfCBS cijfers Reactie

 

Het verhaal van Ingrid

Het was in de vroege ochtend van 31 oktober 2020. Ik ging met mijn herdershond zijn dagelijkse rondje door het bos en langs het dorp fietsen. Geen betere manier om de dag te beginnen! Ik stak de provinciale autoweg over en sloeg rechtsaf het fietspad op richting het dorp. Het fietspad loopt naast de weg en wordt daarbij gescheiden door een groenstrook. Aan de andere kant ligt naast de sloot een boerenerf met dichte bosachtige begroeiing.

> Lees het hele verhaal >
> Lees meer verhalen van verkeersslachtoffers >

Laat uw stem horen!

Heeft u tips, aandachtspunten, een vraag of wilt u meer informatie? Vul dan het formulier in en we nemen contact met u op. 

[Form form12345 not found!]

Handsfree bellen in de auto moet verboden worden.. >>